PDG Prof.Dr. Hayri ÜLGEN,
Tailand - Bangkok’da düzenlenen
91.Uluslararası
Lions Kulüpleri Konvansiyonunda
2008-2010 Dönemi için Uluslararası Direktör olarak seçilmiştir.
ULUSLARARASI LIONS KULÜPLERİ MEMPHIS

33. ABD-KANADA LIONS LİDERLİK FORUMU ve
NEW ORLEANS YÖNETİM KURULU TOPLANTISI

Uluslararası Lions Kulüpleri Yönetim Kurulu (Board) sonbahar toplantısı 29 Eylül - 4 Ekim 2009 tarihleri arasında ABD’nin Louisiana Eyaleti, New Orleans şehrinde yapıldı. Ancak Uluslararası Başkan Wirfs’in daveti üzerine, New Orleans Toplantısı öncesi 24-26 Eylül 2009 tarihleri arasında Tennessee, Memphis’de 33. ABD/Kanada Lions Liderlik Forumu’na katıldım.


Forum öncesi GMT Liderlerinin toplantısı vardı, ben de Liderlik Komitesi Başkanı olarak üst grubun üyesi olduğumdan katılmak durumundaydım. Böylelikle, Selva ile birlikte Avrupa Forumundan çok farklı olan bir foruma katılma olanağı bulduk.


24 Eylül’de yapılan GMT Toplantısında, PID A.P.Singh ABD ve Kanada’da son üç aylık üye gelişmelerini diğer bölgelerle karşılaştırmalı olarak bir değerlemesini yaptı. Mevcut gelişmeyi geçen yılın rakamlarını, LCI hedefleri ile Genel Yönetmenlerin önerdiği hedefleri karşılaştırarak sundu. IP Wirfs ise bu bölgenin GMT Liderlerini motive ederek, geçen yıla oranla elde edilen başarının daha da arttırılmasını istedi. İlk üç içinde başarılı olanlara verilecek ödüllerle, yılsonuna kadar başarılı olacaklara verilecek Ginkgo Ödülleri hakkında bilgi verdi.


Kulüp sorunları ile ilgili olarak bir takım çözümler önerirken; sağlıklı kulüp araçlarından (Healty Club Toolbox) yararlanmamızı, farklı hizmet alanlarına ve projelere odaklanacak kulüpler oluşturabileceğimizi, kulüp üye ortalamasının arttırılmasını, hanım üyeler ve gençlere yönelmemizi, böylelikle Lions üyelerinin yaş ortalamasını düşürmemizi ve daha dinamik bir hizmet ordusu yaratmamızı, tüm bu konularada rehber lion’lardan ve potansiyet liderlerden yararlanmamızı istedi.


ABD/Kanada Forumu’na gelince, yapısının Avrupa ve ISAAME Forumlarından daha farklı olduğunu gördük. Öncelikle Forum geniş bir katılımla bir Uluslararası Konvansiyon havasında. Avrupa’daki gibi Avrupa Konseyi ve karar oturumları yok. Ne de olsa iki ülkeyi kapsıyor, Avrupa’daki gibi 30 civarında ülke, Çoğul Yönetim Çevresi veya Yönetim Çevresi yok. 24 Eylül Perşembe günü Forum alanı fuayesinde birçok ortak etkinlikler vardı.


Sponsorlar stantlarda hediyelik eşyalar satarken, kulüpler ve Yönetim Çevreleri hizmetlerini tanıtıyor ve ortak hizmet etkinlikleri için kendilerini tanıtıyorlardı, Forumun resmi Lions Amblemli hediyelik eşya reyonu, pin değişim bölümü, ev sahibi komitenin tanıtım reyonu bunlardan en dolu olanları idi. Bu arada bir de Amerikalı Uluslararası Başkan eşleri ve Uluslararası Direktörlerin çok güzel bir fon sağlama toplantısını izledik. Şarkılarla ve skeçlerle hem eğitim yaptılar, hem de katılanları eğlendirerek fon desteği sağladılar. Açılış toplantısı akşam yemeği ile birlikte saat 19:00’da yapıldı. Foruma katılım açılışta 2770 delege olarak açıklandı. Avrupa Forumu katılımının neredeyse 2-3 misli bir katılım. Üstelik tüm bu delegelere büyük bir salonda oturarak yemek servisi yapıldı. Ön sıradaki masaların her birinde bir Uluslararası Görevli vardı. Çok güzel düzenlenmişti. Biz de Selva ile bize tahsis edilen masada her yemekte farklı kişilerle oturarak, Amerika ve Kanadalı üyelerle tanışma ve kaynaşma olanağı bulduk. Amerika/Kanada dışından gelen görevliler arasında bizi de kürsüye çağırarak tanıttılar.


25-26 Eylül günleri ise 11 farklı salonda günde üç/dört oturumdan 87 farklı seminer düzenlenmişti. Seminerlerin konuları, üyelik, kulüp geliştirme ve yeni kulüp kurma, toplumsal hizmetler ve liderlik geliştirme ile ilgiliydi. Neredeyse her konuda seminerler düzenlenmişti. ID Jerimiah Myers’in “Dr. Love’s Traveling Sponsorship Show”, PID Patti Hill ve Dennis Cobbler’in “Üyeler Lions’dan niçin ayrılıyorlar”, PDG Thomas Doyle’nin “Lionlar için üyelik, koruma ve liderlikte sosyal dinamikler Yuva Dersleri” (Kindergarten Lessons for Lions about social Dynamics in membership, retention and leadership) ve yine PID Patti Hill’in “Uluslararası Lions Liderliğinde Kadınlar” (Women in Leadership in Lions International) gibi özel konulu seminerler de oldukça ilginçti. ABD/Kanada Forumuna; ABD ve Kanada dışında Almanya, Çin, Sri Lanka, Lübnan, Yeni Zelanda, Avusturalya, Hindistan, Belçika, Kore, Irak, İtalya, Brazilya, Avusturya, Hollanda, Türkiye ve İngiltere’den de üyelerin katıldığı belirtildi.


34. ABD/Kanada Forumunun 23-25 Eylül 2010’da Wisconsin, Milwaukee’de, 2011 Forumu’nun 22-24 Eylül arası Alaska, Anchorage’da, 2012 Forumu’nun 14-16 Eylül arası Florida, Tampa’da, 2013 Forumu’nun 19-21 Eylül arası Kansas, Overland Park’da, 2014 Forumu’nun ise 25-27 Eylül tarihleri arasında Puerto Rico, San Juan’da yapılması kesinleşti. ABD/Kanada Forumlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi ve kayıt için: www.usacanadalionsforum.org sitesine müracaat edilebileceği bildirildi.


Seminer ve toplantılardan arta kalan zamanlarda, sınırlı da olsa Memphis şehrini gezme imkanı bulabildik. Şehir Mississippi kenarında küçük bir şehir. Antika bir tramway sistemi ile ana cadde ve nehir kenarını (riverside) gezmek mümkün. Şehir gündüz saatlerinde boş. İnsan, millet nerede? diye merak ediyor. Ana cadde de öyle dükkanlar falan da yok. Memphis’de gezilecek bir Rock’n Soul Müzesi var. Bu müzede Rock ve Soul müziğinin nasıl geliştiğini izleme imkanı buluyorsunuz. Müzenin de karşısında ünlü Gibson Gitar fabrikasının showroom ve müzesi var. Şehrin en ilginç tarafı ise, sağlı sollu caz ve rock müziği yapan kulüp, bar ve restoranlarla dolu olan meşhur Beale Street. Akşamları trafiğe kapatılan yol iğne atsan yere düşmez oluyor. Malum Memphis Rock Kralı Elvis Presley’in de memleketi. Sırf onun mu? B.B. King gibi bir çok rock ve caz ustası bu şehirden çıkmış. Barlarda onların anılarını, giysilerini, resimlerini, gitarlarını görme imkanı buluyorsunuz, müziklerini dinliyorsunuz. Selva ile birlikte biz de iki gece buralara takıldık. Ayrıca şehrin hemen dışındaki Elvis Presley’ın Graceland adlı müzesinde ise, ciddi bir ziyaretçi yoğunluğu oluyor. İnsanlar Elvis Presley’in yaşadığı evi, arabalarını ve uçaklarını geziyor, hediyelik eşya dükkanlarından Elvis Presley logo’lu eşyalar ve hediyeler alıyor.


ABD/Kanada Forumu sonrasında, diğer LCI görevlileri ile birlikte New Orleans’a geçtik. New Orleans Amerika’nın ilginç ve renkli şehirlerinden biri. Hatırlayacaksınız, 23 Ağustos 2005’de Katrina fırtınası sonrasında, ciddi bir doğal felaket ile karşı karşıya kalmıştı. Fırtına dalgası, körfez kıyısı boyunca devam etmiş Mississippi civarındaki birçok şehir yanında New Orleans’ı da etkilemiş ve şehrin 53 farklı yerindeki sel koruma sisteminin yıkılmasıyla New Orleans'ın Mississippi kıyısındaki ve göl kenarındaki mahallelerini sular altında bırakmıştı. Katrina, bölgede 1,836 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuş, verdiği 81.2 milyar dolar zararla ABD tarihinin 1928 Okeechobee kasırgasından sonra en ölümcül ve en yüksek maddi hasar getiren doğal felaketi olmuştu.

Nitekim 2006 Yılında Uluslararası Konvansiyon New Orleans’da yapılacaktı, ancak şehrin büyük bir kısmı sel baskınından etkilendiğinden Konvansiyon Boston’a alınmıştı. Uzun yıllar Fransız yönetiminde kalan Amerika’nın bu bölgesinde, Fransız etkisi halen de görülmekte. Mardi Gras Festivali ile ünlü French Quarter bunlardan biri. Özellikle akşamları Bourbon Street’deki barlar ve müzikhollerde iğne atsan yere düşmüyor. Sokakta, insanlar kalabalıktan yürüyemiyor. Her türlü Jazz, Blues, Rock, Country yanı sıra yörenin halkının geliştirdiği Cajun ve Zydeco tipi müzik örneklerini dinlerken, içkinizi yudumlamanız, dans etmeniz ve gelen geçeni izlemeniz mümkün. Selva ile benim New Orleans’a ikinci ziyaretimiz olduğundan daha bilinçli idik. Yörenin geleneksel caz müziğinin yapıldığı, meşhur “Preservation Hall”a bir kez daha gidebilme olanağı bulduk.


New Orleans LCI Yönetim Kurulu 29 Eylül’de ortak oturumla başladı. Oturumun açılışında Uluslararası Başkan Wirfs ve Eşi Magrit salona Bourbon Street’in ünlü sokak caz bandosu eşliğinde girdiler. Toplantıya katılanlar da müziğe katılınca, doğrusu neşeli bir açılış oldu. Resmi açılışta yapılan dua’yı (invocation) Uluslararası Başkan Wirfs benim yapmamı istedi. Bir önceki toplantı gündemi onaylandı, icra komitesi raporu ve mali durum raporları okunarak onaylandı. IP Wirfs geçen üç aylık dönemin bir değerlemesini yaptı, uygulanan program ile ilk üç ayda ciddi bir üye artışı sağlandığını belirtti. Tampere Avrupa Forumu ve Memphis ABD-Kanada Forumu raporları görevli Uluslararası Direktörler tarafından okundu. Daha sonra komitelerin toplantılarına geçildi. Komiteler gündemlerindeki maddeleri her zaman olduğu gibi önce kendi aralarında daha sonra da ilgili komitelerle ikili-üçlü ortak toplantılarda tartışıp, karara bağlayarak ortak Yönetim Kurulu’na hazırladılar


Uluslararası Lions Kulüpleri Yönetim Kurulu toplantısı sonunda alınan kararları ise aşağıdaki gibi özetlememiz mümkün;



Denetim Komitesi’nin 30 Haziran 2009 tarihli LCI ve LCIF denetim raporları okundu ve oylanarak kabul edildi.

Yasa ve Yönetmelikler Komitesi’nde görüşülen, LCI yönetmelikleri, talimatları ve politika el kitabındaki “eş” (spouse) kavramı yerine “bir yetişkin refakatçi veya arkadaş” (one adult companion) kavramının kullanılması kabul edildi. Bilindiği üzere, bundan önce yönetmelilerimiz ve politika el kitabımızda uluslararası görevlilerin, genel yönetmenlerin ve diğer görevlilerin davet ve seyahatlerinde “eş” kavramı geçiyordu. Oysa evli olmamakla birlikte birlikte yaşayan çiftler olabileceği, eşin olmaması halinde de görevlinin yetişkin kızını veya oğlunun da kendisine eşlik yapabileceği düşünüldüğünden bu düzeltme yapıldı. Genel Sekreter ve Danışman’ın sorumlulukları kapsamında LCI’ın yasal faaliyetlerini dosyalama ve haklarını savunma yetkisinin sürdürmesi kararı alındı. Politika el kitabı, Bölüm XV, Ek G bölümünde bazı düzeltmeler yapıldı. Yine Bölüm XV Ek G’ye Leo Kulübü üyeleri eklendi.

Konvansiyon Komitesi; teklifi ile 2010 Sidney Konvansiyonu için Leo kayıt bedeli 12-17 yaş Leo’lar için 10USD, 18-30 yaş Leo’lar için ise 80USD olarak onaylandı. Gelecek dönem uluslararası konvansiyonlara aday olan ülke ve şehirler için başlama tarihleri değerlendirildi. Konvansiyon delege ve yedek delegelerinin sertifikasyon süreçlerinin gözden geçirilmesine ve Delege Formları’nın Kulüp Sekreterlerine gönderilme işlemine son verilmesine, formların LCI web sitesinde ve Lion Dergilerinin Şubat ve Nisan sayılarında yayınlanmasına karar verildi. Ayrıca Genel Yönetmen 2.Yardımcısına da Uluslararası Konvansiyon sırasında delege formlarını onaylama yetkisinin verilmesine

Merkez ve Şubeler:’nin teklifiyle, kapanması önerilen Lions Kulüplerinin kuruluş belgelerinin iptaline, boşalan Genel Yönetmenliklere atamaların yapılmasına, Çin Qingdao bölgesinde yeni bir Geçici Yönetim Çevresi oluşturulmasına, 2009-2010 yılı için değişik bölgelere Koordinatör Lion’ların atanmasına, MD 5 (Kanada-ABD), MD 355 (Kore), D 307-A (Endonezya) ve D 301-B (Filipinler)’in yeniden yapılanma (redistricting) taleplerinin onaylanmasına, statükoda, askıda ve iptal edilmiş kulüplerin veya 15 üyeden az olan zayıf kulüplerin yeniden yapılanmasında ve 20 üyeyi aşmasında hizmeti geçen Lion’lara verilecek “Hizmet Ödülleri”nin “Kulüp Yeniden Yapılanma Ödülü” (Club Rebuilding Award) olarak değiştirilmesine, kulüp birleşmelerinde “Birleşme Sertifikası” (Certificate of Merger) verilmesine, Genel Yönetmen 2. Yardımcısının görev ve sorumluluklarının geliştirilmesine ve finansal yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için üyeliği askıda olan/dondurulan kulüplere yardımcı olmalarına karar verildi.

Merkez ve Şubeler:, yapılan bağışları ve mevcut kaynakları gözden geçirerek, fon desteği talebinde bulunulan projeleri değerlendirdi. Carter Vakfı ile ortaklaşa destek verilecek Nijerya ve Mali’deki nehir körlüğü (Onchocerciasis/River Blindness) ile ilgili projeler onaylandı, Dünya Sağlık Teşkilatı ile SightFirst hizmetlerini kapsayan üç yıl süreli anlaşma yenilendi. Ayrıca, Lions Special Olympics Opening Eyes Programı’nın 1Milyon dolar ile desteklenmesi, Toplamı 2.180.468 USD olan 46 Standart ve 4 Core projeye destek verilmesi onaylandı. 6 projet müracaatı ertelendi. Tohum destek programının kriterleri ve işleyişi gözden geçirildi. Son olarak, LCI Hindistan ofisinde, Lions Vakfı ile ilgili faaliyetleri gerçekleştirmek ve şubenin Hindistan Merkez Bankası nezdinde gerekli işlemlerini yürütmek üzere yetkilendirilme onaylandı.

Benim başkanı olduğum Liderlik Komitesinde; 2010 Sidney Seçilmiş Genel Yönetmenler Semineri’nin programı ve kapsamı onaylandı. Seminerde Çince ve İspanyolca dilinde eğitim yapılacak sınıflara Grup Lideri olacak görevliler yeniden belirlendi, Haziran/Temmuz ve Ekim/Kasım Yönetim Kurulu ile İcra Komitesinde onaylanan Grup Liderlerindeki değişim onaylandı, son olarak da Board Politika Kitabındaki, Bölgesel Eğitmen Geliştirme Enstitüsü (Regional Faculty Development Institute) ile ilgili bölümün, bu program 2009 Haziran’ından itibaren devam etmeyeceğinden çıkarılmasına karar verildi.

Uzun Dönem Planlama Komitesinin; Çin ile ilgili İşler Koordinasyon Komitesi yapısı ve işleyişi değiştirildi ve Küba Lions Bölgesel İnceleme Komitesi (Lions Exploratory Steering Committee for Cuba)’nin yapısı değiştirildi.

Üyelik Geliştirme Komitesi’nde, Leo’dan Lion üyeliğe geçiş süreci güncellenerek, nasıl işleyeceği belirlendi, Leo Hizmet Sertifikası (LEOCMC) ve Öğrenci Üyelik ve Leo’dan Lions’a geçiş Sertifikasyon Formu (STU-5) kapsamları belirlendi. Şube Kulüp Koordinatörlüğü ve Yardımcılığı yerine Şube Kulüp Başkanlığı, Sekreterliği ve Saymanlığı yaratıldı. Şube Kulüp Başkanı’nın Kurucu Kulübün Yönetim Kurulunda yer alması, Şube Kulüp oluşturulabilmesi için beş üyenin yeterli olacağı, ve bu Şube Kulübün bir yıl bir gün’den fazla sürmesi halinde kulübü kuranlara kulüp geliştirme ödülü verilebileceği onaylandı. Yeni Kulüp kuruluşlarında Genel Yönetmene yeni kulüp kuruluşu ödülü’nün, söz konusu kulüp ertesi yılın 1 Haziran’ından itibaren hizmetlerine devam ediyorsa, Geçen Dönem Genel Yönetmeni olduğunda gönderilmesine karar verildi. Son olarak da 2009-2010 Küresel Üyelik Denetleme kuralları onaylandı.

Halkla İlişkiler Komitesinde; ABD dışındaki bölgelerde reklam-tanıtım etkinlikleri için Halkla İlişkiler Bütçesine 150.000USD eklendi, Başkanlık Madalyaları (Presidential Medal) 1125 adede, Liderlik Ödülü Madalyaları ise 1280 adede çıkarıldı. Fotograf yarışması ve “Halkla İlişkiler Fikri” yarışması sonlandırıldı. Lion Dergisi resmi baskılarında yeni markamızın tanıtılması ile idari ve başyazı politikalarının uygulanmasının sağlanması karara bağlandı.

Hizmet Etkinlikleri Komitesi’inde ise; 2009-2010 ve 2010-2011 dönemleri Leo Kulüpleri Danışma Programı Panelinde (Leo Club Program Advisory Panel) görev alacak olan üye ve yedek üyeler belirlendi.

Değerli Dostlarım, size özetlediğim bu kararların İngilizce kopyasını websitemin “About Lions” başlığı altında bulabilirsiniz. Yönetim Kurulu kararlarının ayrıntılıları için ise LCI Web sitesi www.lionsclubs.org‘dan veya Uluslararası Ofisinin 630-571-5466 No’lu telefonlarından bilgi alabilirsiniz.


Gelecek yazımda sizlere Hindistan Hyderabad’da yapılan ISAAME Forumu ile ilgili izlenimlerimi aktarmak üzere Lions Sevgi ve Saygılarımı sunarım.


ID Prof.Dr. Hayri ÜLGEN



ÖZGEÇMİŞ   |    LIONS HAYATI   |    BİLİMSEL ETKİNLİKLER   |    BASINDA   |    FAHRİ BAŞKONSOLOSLUK   |    GALERİ   |    İLETİŞİM
Ln. Prof.Dr. Hayri ÜLGEN        Design: Medpartners